torstai 29. tammikuuta 2009

Kanavan säännöt

#kirja on kirjallisuuskanava.

Vaikka kyseessä onkin kirjanystävien kanava, kaikista aiheista käytävä keskustelu on luvallista.

Kirjallisuuskeskustelu on ensisijaista. Erityisesti sovittuina aikoina käytäviä keskusteluja tulee kunnioittaa (kuukaudenkirja, runopiiri, kirjoittajapiiri). Näihin saavat kaikki osallistua, ja niihin saa myös ehdottaa aiheita.

Keskustelut tulee pitää avoimina siten, että myös uudet kanavalaiset voivat osallistua niihin.

Tervetuloa kaikille <3


Yleisiä reunaehtoja:

Mielipide on vapaa, ja sen saa esittää. Jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseensä. Mielipiteitä kannattaa julistaa vasta kun on valmis perustelemaan ne tai suvaitsemaan niihin kohdistuvia kysymyksiä tai näkemyksiä.

Kanavalla ei puhuta pahaa toisista ihmisistä, kansanryhmistä, etnisistä ryhmistä tai uskontokuntiin kuuluvista. Muista, että kanavalla saattaa olla läsnä kymmeniä ihmisiä, joiden ihonväriä, sukupuolta, poliittista suuntautumista tai uskontoa et välttämättä tiedä. Tällöin mielipiteestäkin voi tulla loukkaava.

Kanavalla ei suvaita suoraa tai epäsuoraa vittuilua, nimittelyä tai leimakirvestä.

Sääntöjen noudattaminen on tärkeää koko kanavan viihtyvyyden kannalta. Muista, että julkisessa tilassa laukaistu loukkaus koskettaa myös monia muita ihmisiä.

Jos haluat puhua yksityisasioistasi, muista että jopa nelisenkymmentä ihmistä näkee ne logeista.

Muista, että huumorilla ei saa perustella mitään. Jos olet rikkonut edellämainittuja sääntöjä, "vitsi" ei ole mikään peruste. Huumori ei ole mikään suojapuku, jonka takaa voi päästellä suustaan mitä tahtoo. Jos sinun täytyy erikseen kertoa muille, että vitsailet, voi olla ettet ollut hauska.

Sukupuolen perusteella tapahtuva syrjiminen, nimittely ja irkkaajien erilainen kohtelu on kiellettyä.

Ala-arvoinen läppä pyritään pitämään muualla. Kanavalla ollaan, koska se on #kirja, ei siksi, että se on internetissä ja internetissä kuuluu olla paskaa huumoria.



Yleisiä ohjeita keskusteluun:

- Vastaa sinulle keskustelussa esitettyihin kysymyksiin.

- Pyri olemaan keskusteleva, vältä provosointia.

- Jos kerrot tietäväsi jotain, paljasta lähteet jos niitä pyydetään.

- Olkinukkejen rakentelun sijaan kannattaa kuunnella mitä toisilla on sanottavana. Toisen ajattelua ja sanoja vääristelemällä on helppo loukata toista ihmistä ja mitätöidä hänen mielipiteensä. Muista että et tiedä muiden ajatuksista mitään ennenkuin he itse ovat ne sinulle muotoilleet.

- Keskusteluissa on tapana kuunnella toista osapuolta ja pyrkiä ymmärtämään mitä hän koettaa sanoa. Muiden mielipiteitä tulee kuunnella ja niihin tulee ottaa kantaa perustellusti mielipiteinä, eikä pyrkiä viemään keskustelua henkilökohtaiseksi. Pidetään asiat keskustelemassa niin vältytään ihmisten riitelyltä.



[säännöt vanhat, tässä hitusen muokattuina]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti